Przepisy kulinarne - porady - przepisy kucharskie - gotowanie - potrawy różne - przyprawy - zioła
Blog > Komentarze do wpisu
Ryż - Potrawy z ryżu i z ryżem.

Ryż zapiekany z marchwią.

1/2 szklanki ryżu, 40 dkg marchwi, 10 dkg żółtego sera, sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Marchew oskrobać, opłukać, pokroić w talarki, podlać niewielką ilością wody. Udusić do miękkości dodając sól i pieprz po 5 min. gotowania. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z marchwią i z żółtym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać zapiekankę posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Ryż zapiekany z kalafiorem.

1 szklanka ryżu, 25dkg kalafiora, 10dkg żółtego sera, sól, majeranek, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Kalafior oczyścić, opłukać, obgotować w osolonej wodzie przez 10 min, odcedzić (wywar dodać do zupy), pokroić. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z kalafiorem i żółtym serem, przyprawić majerankiem do smaku. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać zapiekankę posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Ryż zapiekany z kapustą.

1 szklanka ryżu, 30dkg kapusty białej lub włoskiej, 1 średnia cebula, 10dkg żółtego sera, 1 łyżka oleju sojowego, sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, obgotować przez 10 min w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na oleju. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z kapustą, cebulą i z żółtym serem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać zapiekankę posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Ryż z fasolą, zielonym groszkiem lub bobem.

1 Szklanka ryżu, 1 szklanka ugotowanej fasoli, zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) lub bobu, olej sojowy, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Zmieszać z fasolą, zielonym groszkiem lub bobem, dodać olej, posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Ryż zapiekany z pieczarkami.

1 szklanka ryżu, 25dkg pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka oleju sojowego, 10dkg żółtego sera, sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w talarki, podlać dwiema łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na oleju. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z pieczarkami, cebulą i z żółtym serem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać potrawę posypaną koperkiem lub natka pietruszki.

Ryż zapiekany z cukinią lub kabaczkiem.

1/2 szklanki ryżu, 50dkg obranej i oczyszczonej cukinii lub kabaczka, 10dkg żółtego sera, sól, papryka sproszkowana, bazylia lub tymianek, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Cukinię lub kabaczek zetrzeć na tarce o dużych otworach. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z cukinią lub kabaczkiem i żółtym serem, przyprawić solą, papryką i bazylią lub tymiankiem do smaku. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać zapiekankę posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Ryż zapiekany z jabłkami.

2 szklanki ugotowanego ryżu, 25dkg jabłek.

Jabłka umyć, obrać, poszatkować. Garnek wysmarować masłem. Układać warstwami ryż i jabłka. Górną warstwę powinien stano ryż. Garnek wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać zapiekankę ze śmietanką, cynamonem i cukrem.

Ryż ze śliwkami.

1 szklanka ryżu, 40dkg śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych), 1/2 łyżeczki soli.

Śliwki umyć, usunąć pestki. Ryż opłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać sól, wymieszać. Postawić na małym ogniu, pogotować 5 min, dodać śliwki, wymieszać, gotować ok. 50 min. Podawać ze śmietanką, cynamonem i cukrem.

Risotto z pieczarkami.

1 szklanka ryżu, 25dkg pieczarek, 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 1 średnia cebula, 3 łyżki oleju sojowego, sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w talarki, lekko zrumienić na oleju. Cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na oleju. Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (wywar dodać do zupy). Ryż wymieszać z pieczarkami, cebulą, zielonym groszkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać w piekarniku. Podawać posypane koperkiem lub natką pietruszki.

Risotto z warzywami.

1 szklanka ryżu, 1 średnia marchewka, 1/2 średniego selera, 2 średnie pietruszki, 1 duża cebula, 10dkg żółtego sera, sól, pieprz, olej, koperek lub natka pietruszki.

Ryż ugotować. Marchew, seler i pietruszkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić (na wywarze ugotować zupę), pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na oleju. Żółty ser utrzeć na wiórki. Ryż wymieszać z warzywami i żółtym serem, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

poniedziałek, 15 stycznia 2007, aforek

Wróżby darmowe
Ezoteryka